Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig (Francisco – El Padre Jorge)

magyarul beszélő, spanyol-argentin-olasz dráma, 110 perc, 2015

rendező: Beda Docampo Feijóo
forgatókönyvírók: Beda Docampo Feijóo, César Gómez Copello, Elisabetta Pique
szereplők: Darío Grandinetti, Silvia Abascal, Leticia Brédice, Alejandro Awada

Mit tudunk a jelenlegi pápáról? A legtöbben abszolút semmit. Általában a pápákról nem tudunk semmit. Csak most korszakváltást élünk meg. Változik a világ és vele együtt az egyház is. Ahogy a társadalom, úgy az egyház is a főtt béka effektust szereti, a változástól fél.

Mit mond Ferenc pápa? Hogy a fogyasztói társadalom egy modernkori rabszolgatartó rendszer, ahol egyre több a szegény. Elítéli az országokat a legmagasabb szintig átszövő korrupciót, a gyűlöletkeltést, az ellenségképek létrehozását és működtetését. Azt mondja, építsünk hidakat falak helyett úgy egyénileg, mint nemzeti szinten. Találkozzanak a vallások.

Valójában nem az emberek hitével van a gond, hanem a hit intézményrendszerével, mely nem sokat változott az elmúlt évszázadokban, holott a világ teljesen más lett. Most, hogy a pápa igyekszik behozni évszázados lemaradásokat, éppen a hívek egy részében üti fel fejét a változástól való félelem.

Ajánlom ezt a filmet, hogy megértsük Ferenc pápa életét, gondolkodását, ezáltal bölcsességének forrását. A filmben egymást érik a rövid, de velős bölcsességek. Megértjük, a pápa a jelen kor szellemét, szellemiségét képviseli, még akkor is, ha ezt a világ materiális urainak egy része nem érti, nem is akarja megérteni. Sőt, az emberek jó része sem érti. Azonban semmi sem állíthatja meg azt, aminek itt az ideje.

.

Kiegészítés

Aki olasz turista útra megy, az nagy eséllyel meglátogat egy Róma környéki templomot, ahol a pápák arcékei vannak elhelyezve. Az üres, kör alakú archelyek több száz éve ott állnak. Mikor ez a szentély elkészült, akkor az alkotó azt mondta, pont annyi pápa lesz a valóságban, ahány helyet készített. Személyesen láttam és hallottam az idegenvezetőtől, de sajnos már nem tudom hol van ez a szentély és mi a neve. Tény, most Ferenc pápával elfogytak a helyek, azaz elvileg ő az utolsó pápa.

Hasonló jóslata van Szent Malakiás ír püspöknek is, aki a XII. század első felében élt. Ő a római egyház Nostradamusa. Mindent megmondott a pápákról jó előre, és Nostradamushoz hasonlóan csak utólag tudjuk megérteni, sokszor apró részelteken múlik, de akkor nagyon ütős.

Ferenc lesz-e az utolsó pápa? 

Az, hogy a világ egyre gyorsul, a falanszter korszak bukik (lásd Az ember tragédiája, és lásd a mai világot), a megjelenő egyre erősödő és megoldatlan problémák cunamiként mossák el világunkat. Ez tény. Nagy eséllyel a jelenlegi világrend, értékrend nem tartható tovább. Az univerzum alapelve a végtelen jel. Azaz semmi sem tart örökké, hanem visszatér ellenkező előjellel, mint ha egy vételen jelen haladunk. Vagy hasonló az is, ha egy hintát elég magasra lökünk, akkor átfordul a felső holtponton és visszatért a hátunk felől gyerekestől.

Tehát mindketten azt kapták az Égi kapcsolataiktól, hogy most EGY ÚJ VILÁG SZÜLETIK.Comments are closed.