Steve Jobs

Több könyv és film is foglalkozott már Steve Jobs életével, életének érdekes kérdéseivel. Itt most kicsit a dolgok mögé nézünk, sőt össze is hasonlítjuk másokkal.

.

Enneagram

Karakterét tekintve Steve Jobs az egyes, a reformer, maximalista, aki azonban könnyen lesz diktátor.

Az egyes maximalista magával szemben, embertársaitól pedig elvárja, hogy az ő maximalista normái szerint éljenek, dolgozzanak. Azért is reformerek, mert küldetéstudatuk van, hogy jobbá tegyék a világot. A történelemben sok egyes van, aki reformerként mutatta meg az utat, feláldozva saját kényelmes életét, megélhetését. Küldetésük, hogy csökkentsék magul körül a szervezetlenséget, rendetlenséget. Az egyesek sokat töprengenek tetteik helyességén, és igyekeznek magyarázatokat keresni, hogy igazolják cselekedeteik helyességét. Külső megfigyelő ridegnek, merevnek látja az egyeseket, azonban belülről ők ezt nem érzékelik, nekik az a fontos, hogy rend legyen, illetve legyen, aki a rendet létrehozza és fenntartja, azaz ők maguk. Az egyesek szigorúak magukhoz, mondván így egyre tökéletesebbek lesznek. A valóságban azonban hosszú idő alatt saját szabály és norma dzsungelűkbe kerülnek, melyből nem tudnak kiszabadulni.

Az egyes jó állapotában a bölcs realista, az ésszerű ember.

Átlagos állapotában idealista és reformer, gyakran rendmániás, nem minden téren, de munkáját tekintve igen.

Kevésbé jó állapotában ítélkezik és számon kér, intoleráns, problémái vannak az agresszióval, annak elfojtásával és/vagy mások „megerőszakolásával”. Gyakran emberkerülővé válik.

Kimondottan rossz állapotában bosszút áll, nem felejt és olyan dolgokat tesz meg, melyek ellen jó állapotában harcolt. Demagóg lesz és könyörtelen Semmi sem számít. Ezek a diktátorok.

Az egyes integrálódó állapotában a saját karaktere mellé felveszi a hetes jó tulajdonságait, azaz nyitottá válik, lazul, barátkozik, kapcsolatai fontosabbak, mint saját szabályai.

Dezintegrálódó állapotában felveszi a négyes előnytelen tulajdonságait, azaz bezárkózik, rágódik, lila ködöt növeszt maga köré, megközelíthetetlen lesz.

Minden karakter a saját karakterén túl rendszeresen megéli az integrálódó és dezintegrálódó állapotát is. Tehát az egyes egy nap folyamatosan egyes és mellé néha hetes és néha négyes. Ez így teljesen rendjén van. A helyet hozza ki belőle a viselkedést. Nem jó és nem rossz. Nem lehet mindig jó és rossz állapotban lenni, folyamatosan átjárjuk a két pólust és a legfontosabb, hogy tegyük ezt tudatosan. Tehát jogunk van valakivel dühösek lenni, ha ez hozza számunkra a legjobbat az adott eseményből.

Ez azonban azt is jelenti, hogy az egyes naponta magában hordozza a hetes és a négyes bizonyos jellemzőit. Ha olyan kedve van, nagyon jól tud barátkozni. Ha olyan kedve van, jól tud közösséget irányítani. Továbbá minden egyes misztikus, a négyes jellemvonásaiból fakadóan. Nem biztos, hogy spirituális, de misztikus.

.

Kínai öt elem karakterek

Steve Jobs születési éve 1955, így Fa karakter.

A Fa jelenti a tavaszt, a gyermekkort, egy ciklus kezdetét. Ebből kifolyólag dinamikus növekedés jellemzi és gyermeki naivitás, de jó értelemben véve. El tudja hinni, hogy nincsenek dogmatikus korlátok. A Fa ember nagyon tud dolgozni, de szüksége van visszaigazolásra, mint a fát, időnként meg kell nyírni, utat kell neki mutatni. Mit mond a mai világ: csináld, ahogy akarod. Ilyenkor a Fa elburjánzik, mert nem tud saját maga számára korlátokat meghatározni. Éppen ilyen okokból a Fa embernek belső szorongásai vannak. Ezek gyermekkorban például körömrágásban nyilvánulnak meg. Ezek a szorongások indítják el a Fa elem tipikus érzelmeit, melyek a düh és a harag. A Fa ember meg tud sértődni, de nem haragtartó. Azonban ha becsapják, akkor levonja a következtetést. Őt ugyanúgy csak egyszer lehet becsapni.

A FA KARAKTER JÓSÁGOS, KEDVES, NAGY MUNKABÍRÁSÚ, ALKOTÓ EMBER.

Ez a személyiség nagyon szeret tanulni. Ez nem ego fejlesztő magolás, hanem intuitív, autodidakta fejlődés, ahogy a fa ágai nőnek egyre magasabbra, egyre erősebben. Az öntanulás nagy előnye a stabil, biztos tudás, és ezek alapján a magasra-jutás. Általában széles és harmonikus a tudása, sok mindenhez ért, több lábon áll, sikeres tud lenni.         Jellemzője a nagylelkűség. Azonban ezzel visszaélni nem érdemes, mert ha becsapjuk, egy idő után, bár nem haragszik, de sosem lesz már olyan felhőtlen a viszonya az illetővel, aki becsapta, mint korábban. A Fa ember mindenben segít, mindent megtesz, de becsapni nem lehet. Megbízható, lehet rá számítani. Becsületesen dolgozik, széles tudásával jó munkaerő. Biztosan képviseli azt, ami az értékrendje. Elvárja az őszinteséget, Őt az teszi boldoggá, ha adhat. Adhat tudást, információt, munkát, szeretetet. Szeret segítő lenni. Rugalmas és hajlékony. Ugyanakkor szereti, ha tisztelik az elvégzett munkáját. Ebből következik, hogy nagyon zavarja, ha fölösleges munkát kell végeznie. A Fa ember mikor beszól valakinek, azon nem szoktak megsértődni, mintha tanító jellegű volna. Egyébként gondolataival, szavaival tényleg képes tanítani éppen széles és alapos tudása révén.

Ő maga nagyon érzékeny, túl érzékeny, és meg is tud sértődni.

Igényes mindenre a környezetében. Család, barátok, munkatársak, öltözködés, táplálkozás. Nem a drága számít, hanem az, hogy az ő igényeinek megfeleljen. Nem veszi meg a legdrágább kenyeret, inkább maga süti azért, mert így tudja, miből van, és ekkor egyáltalán nem szempont, hogy mennyibe kerül, mennyit kell vele dolgoznia. A Fa jelleg minőségi jelleg.

Szereti, ha elismerik a tudását, de nem szereti ha sztárolják. Visszahúzódó. Továbbá hűséges karakter. Ha valami mellett egyszer letette a voksát, akkor az úgy van és kész egy egész életen át. Titoktartása kimagasló.

Hiányossága, hogy nehezen kér és fogad el segítséget: Majd én megoldom! Meg kell tanulnia kérni és elfogadni. Ez alapvető karmikus feladata. Nem szeret ajándékot kapni. Meg kell tanulnia örülni neki, hiszen aki adja, örömmel teszi. Ha nem örülünk az ajándéknak, a másik fél örömét tesszük tönkre. Ezt megtanulni szintén karmikus feladata. Hiányossága továbbá, hogy feltételezi a jó szándékot, naiv. Meg kell tanulnia, a világ nem olyan, mint amilyennek ő azt képzeli. A Fa nem szereti a túl gyors és túl gyakori változásokat, akár a fa az átültetést.

Érzelmi szinten jellemzője a düh. Ez a testben felfele hat. Ha dühös, felmegy a vérnyomása, vörös lesz a feje. Ha a düh sokáig fennmarad, akkor ebből harag lesz. A hosszú ideig fennmaradó haragból a test alsó részein alakulnak ki betegségek. A harag rögzülése az epekő, a bőrön pedig az ekcéma, a meg nem bocsátási tünetek (akár saját magának). A gyűlöletből (rögzült harag) lesz az epekő. A haragból, ha ez már túl sokáig fenn áll, könnyen kialakul a bűntudat is, mely a lehető legrosszabb és legpusztítóbb erő. Ugyanis belőle mindenféle önmegsemmisítő betegség ki tud alakulni. Akinek bűntudata van, nem tudja magát szeretni. Tehát másokat sem.

Integrálódó állapotában a Fa karakter a saját pozitív jellemzői mellett felveszi a Tűz elem pozitív vonásait, magában hordozva a Víz elem pozitív vonásait is. Ilyenkor mindig jóságos, kedves, ugyanakkor átütő erőt jelent, igazi fény lesz a világban, tudása és megnyilvánulása végett. Bátran kilép a világba és megmutatja magát, tudását, értékrendjét. Követendő példa lesz széles tömegek számára. Ez az örök fiatalság az ő számára. Mint Tűz elem fényt és meleget sugároz, mint Fa dinamikus, erős és tudatos, mint Víz megértő, átérző.

Dezintegrálódó állapotában, a Fa karakter negatív vonásai mellett, ha kolerikus alkat, akkor égető, perzselő tűz lesz belőle. Feléget és eléget mindent a saját környezetében, legyen az család, barátok vagy munkahely.

.

Steve Jobs

Mint kreatív Fa elem, akit a család nem tudott „metszegetni” már fiatal korában elburjánzott. Azaz sok mindenbe belevágott, a drogtól kezdve akár a telefon társaságok kijátszásán át úgymond törvénytelen dolgokba. Valójában ekkor kezdett kialakulni az értékrendje. Az egyes mindig maga alakítja az értékrendjét. Összeszed sok téglát és házat épít, az ő saját karakterének házát. Nincs egységes tervrajz. Egyik egyes ilyen házat épít, másik olyat, de az is lehet valamelyik nem házat épít, hanem istállót. És akkor neki az lesz az értékrendje.

Steve Jobs mint reformer újat akart. Rendet az informatikában. Letette voksát a zárt rendszerek mellett, azaz ő maga gyárt mindent. A nyílt rendszerek kockázata, hogy nem minden kompatibilis mindennel. Innen veszünk egy modult, onnan egy másikat és harmadik helyről egy szoftvert. Merevsége révén nem vette észre, a zárt rendszer nem kivitelezhető. Saját cége sem volt képes erre. Ráadásul ez maga a monopólium.

Négyes beütése révén szerette a misztikumot. Így találkozott Indiában a buddhizmussal, mely meghatározó erővel bírt egész életében. Szintén innen fakad táplálkozásának alapelve, nyers gyümölcslevek, mely mellett egész életen át kitartott.

Az egyesnek, ha egyesként él, nem tud jó párkapcsolata lenni. Ugyanis túl merev, túlságosan magára figyel, saját szabályrendszerére összpontosít, annak tökéletesítésre, betartására és előbb-utóbb bele is gabalyodik ebbe az egészbe. Az egyes nem tud figyelni a partnerére. Ha egy kettes partnere lesz, akkor tűnhet működőnek a kapcsolat, mert a kettes szolgálja, de valójában nem az, és a kettes sem bírja örökké. Fontos tudni, a kettes bosszúálló, és ha rossz passzban van, cián kerülhet a levesbe. Ha az egyes integrálódó állapotában van, akkor hetesként is viselkedik, azaz haverok, buli. A hetes rengeteg embert ismer, de kevés a barátja. A hetes az énekesmadár, amely fáról-fára szól, mindenhol ott van, de nem tudni mikor melyik fán énekel. Hallani énekét, de nem tudni honnan. Hetes viselkedése miatt sokan rácuppannak az egyesre, aztán később nem értik, miért változott meg így párjuk. Sok diktátor felesége éppen vidámsága, könnyedsége miatt ment párjához, sőt, ezt tetézte, kimondottan tetszett nekik az egyes céltudatossága, aztán évek múlva, mikor egy diktátor mellet találja magát, akkor már elmenekülni nem tud, pedig gyakran meg is veri férje. Ha az egyes négyesként él, akkor magába zárkózik, misztikus, és inkább saját magával van elfoglalva, lila köd veszi őt körül, ilyenkor olyan párt képes bevonzani, aki őt fel akarja fedezni. Azonban ez éltre szóló feladat, mert a négyes minden nap, minden percben fel kell fedezni.

Valójában az egyes párkapcsolata nehéz dolog. Részben karakteréből fakadóan, hiszen egyik állapota sem igazán támogatja ezt, részben pedig életének feladat orientáltsága miatt. AZ EGYES REFORMER. AZÉRT SZÜLETETT MEG, HOGY A VILÁGBAN ÚJ ÉS ZSENIÁLIS DOLGOKAT VALÓSÍTSON MEG. EZ AZ ÉLETE ERRŐL SZÓL ÉS KEVÉSBÉ A PÁRKAPCSOLATRÓL. Az egyes párja az lehet, aki ezt megérti és EZT A CÉLT TÁMOGATJA SAJÁT ÉLTÉVEL, MINDVÉGIG. Amennyire tudatos a reformer életének küldetéséről, annyira kell párjának tudatosnak elleni afelől, hogy ő a párkapcsolatot szolgálja és ezért ne várjon köszönetet. Viszont materiálisan mindent meg fog kapni, eltartják a lehető legjobb körülményekkel együtt az egész családot.

Annak ellenére, hogy az egyes „nehéz” eset párkapcsolatban, mégis alapvető SZÜKSÉGE van egy őt támogató kapcsolatra. Ha nincs meg ez a támogatás, sokkal könnyebben kerül karakterének dezintegrálódó területére.

Az egyes művész. Minden egyes művész. Művészien fejezi ki magát. Ez a négyes bizonyos jellemvonásaiból fakad. Művészien tesz dolgokat. Steve Jobs esetén a design alapvető fontosságú volt. Ezt tetézte maximalista elvárása saját termékével szemben, ami megint valahol művészi megélése a technika lehetőségeinek, a legtöbbet művészien kihozni a tudományból, ezért idő és pénz nem számított. Viszont ez utóbbi kettő tette tönkre adott esetben a legjobb termékeit, hiszen a verseny világában, az amerikai hármas, versenyző közegben csak a siker számít, és az ott és ma már az egész világban a profit.

Az egyes nehezen tud csapatban játszani. Ha ő irányít és mások végrehajtják, még rendben van. De minden más esetben állandóan az az érzése, hogy más nem dolgozik maximális erőbedobással, mint ő. Az egyes csapatot irányítani akkor tud, ha a csoport azon a téren szerveződik, ami az ő reformeri tevékenysége. Steve Jobs jól tudta vezetni azt a kis létszámú csoportot, amelyik adott terméket fejleszt. De ennél tágabb körben nem volt jó vezető. Nem érezte sem a pénz, sem az idő súlyát. Cégvezetésre az egyes ritkán alkalmas. Az egészségügy nagy hibája, mikor a jó sebész kórházigazgató lesz. Műteni jól műtött, de nem tud sem a dolgozókkal jól bánni, sem a pénzhez nem ért intézményi szinten. Azonban kellene. Ezért vergődik. Ettől fogja lesz a kórháznak egy nem túl jó igazgatója és egy nem túl jó sebésze. Így volt Stbve Jobs is. Sőt, őt még a profitéhes részvényesek, azok képviselői is állandóan ostorozták.

Az egyes, ha nem találja egyensúlyi helyét karakterében diktatórikus módon kezeli életét úgy munkájában, mint otthon. Amikor lelkileg is belebonyolódik életébe, könnyen lesz beteg. Itt szintén nem könnyű eset, mert nem enged saját elgondolásaiból, eszméiből, rögeszméiből. Steve Jobs is eljutott erre a pontra, beteg is lett, amiből nem tudott kilábalni.

.

Egyes karakterek a történelemben 

Amíg a lojális hatosok hasonlóak, a versenyző hármasok is, a vezető nyolcasok, addig a reformer egyesek mind különbözőek. Ugyanis például a nyolcas értékrendje egy általános értékrendre épül, az, hogy ő vezető, ő a főnök, és minden nyolcas valahol hasonlóan működik. Hasonló mód a hatos is, mert értékrendje lényege a lojalitás. Valakihez, valamihez tartozni akar és ettől szinte semmilyen körülmények között nem tud elszakadni, pl. egy hatos nagyon nehezen válik el, végtelen sok hatásnak kell együtt lennie, hogy feladja azt a kapcsolatot, ami mellé egyszer letette a voksát. Az egyes teljesen más, ugyanis minden egyesnek saját értékrendje van, amit ő saját maga rak össze. MINDEN EGYES EGYEDI.Őket felfedezni másképp  kell. Meg kell figyelni, adott helyzetekben hogyan reagálnak, hogyan beszélnek, mi az  értékrendjük és nem magát az értékrendet kell felfedezni, hanem az értékrend építés logikáját.

Egyesek: Confucius, Platón, Jeanne d’Arc, Mahatma Gandhi, II. János Pál pápa, Nelson Mandela, Margaret Thatcher, Jimmy Carter, Al Gore, Hilary Clinton, George Bernard Shaw, Michio Kushi (makrobiotika), George Harrison, Celine Dion, Katherine Hepburn, Emma Thompson, Julie Andrews, Jane Fonda, Meryl Streep, Harrison Ford.

Egyes karakterű Magyarország jelenlegi miniszterelnöke is, aki nagy lendülettel vetette bele magát pár évtizede a politikába, a világ, az ország megreformálásába.

Egyes karakterű még Michelangelo Buonarroti és Nicolae Ceausescu. Őket kettőjüket hasonlítjuk össze Steve Jobs-al.

Michelangelo művész volt, aki életlét erre tette fel. Alkotni gyorsan nem lehet. Ezt élte meg Steve Jobs is. Michelangelo szobrai készültek egyre jobban kitolódó határidőkkel, Steve Jobs a számítógépek megvalósításánál csúszott túl minden határidőn. Michelangelo a pápával hadakozott, Steve Jobs a részvényesek képviselőivel. Mindkettő művész volt a maga szakterületén. Michelangelo élete nagy szerelmét adta fel a művészetért, aki egyébként karmikus kapcsolata volt és egész életen át elkísérte, de mint más felsége. Michelangelo be is ismerte, hogy egyszerűen nincs ideje sem párkapcsolatra, sem családra, minden erejét átadja munkásságának. Az egyes a tudás és megvalósítás karaktere. Steve Jobs szintén nem tudott jól hozzáállni a másik nemhez, családhoz, nem volt sem ideje, sem idege, hiszen minden gondolatát lekötötte munkája, nem volt képes a női lélek finom rejtelmeiben kutakodni.
Michelangelo a szépet kereste alkotásaiban, Steve Jobs szintén a designban. Michelangelo a művészetet emelete új magasságokba, Steve Jobs a technikából igyekezett művészien kihozni a legjobbakat, nem alkudott meg, a minőség volt a legfőbb cél.

Nicolae Ceausescu korábban Románia vezetője volt. Fiatalként került az ország élére. A hatvanas évek végén a nagyváradi nagygyűlésen magyarul szólt a magyarokhoz. Ambiciózus fiatalember volt. Megreformálta a szocializmust, távol tartotta az oroszokat Romániától, nyitott a nyugat felé. A hetvenes években Romániában jobban életek az emberek, mint Magyarországon, Nagyváradról hoztak kávét Budapestre az ide látogatók. Steve Jobs megreformálta az informatikai ipart, egy fejlődési impulzust valósított meg. Saját cége lett, mely az elején messze a legjobb lehetőségekkel bírt. Ambiciózus fiatalember volt.
Ceausescu nem értett az ország vezetésének apró részleteihez, és mivel mindenbe beleszólt, kezdett az egész kisiklani. Lassan kezdett megvalósulni a kontraszelekció, és olyan személyekkel vette magát körül, akik őt szolgálták. Nem számított, hogy senki sem ért semmihez, őt kellett szolgálni, őt kellett talapzatra állítani. Steve Jobs is sok olyan embert eltávolított maga mellől, akik jól tették a dolgukat, de a reformer nem találta őket elég elhivatottnak. Így hamar magára maradt. Olyan emberek vették körül, akik csak a profitban gondolkodtak. Azt pedig tény, hogy amit a profit vezérel, azt messze eltávolodik a valóságtól.
Mindkét vezető számára előnyösebb lett volna, ha magukat olyan emberekkel veszik körül, akik adott szakterület hozzáértő vezetői. Karakterének legkritikusabb állapota volt, mikor mindenkit megítélt, ha egy munkatársa vele együtt utazott a liftben, az biztosan ki lett rúgva, mire pár emeletet együtt tettek meg.

Mindhárman reformerek voltak különböző  területeken. Michelangelo művész volt, aki művészeti látását a művészet megvalósításában élte meg. Ceausescu vezető volt, aki művészetét egy ország vezetésében élte meg. Steve Jobs művész volt és vezető is. Művészetét  a tudomány művészi szintű megvalósításában élte meg, kihozva belőle a maximumot, de vezető is volt, ahol viszont nem tudott művész lenni. MINDEN EGYES AZ ÉLET CSAK EGY TERÜLETÉN TUD REFORMER LENNI, AHOL MEGÉLI A MŰVÉSZETET. Művészien tenni CSAK EGY DOLGOT lehet. Aki nagyon „művész” az élet valamely területén, az a többiben nem annyira.Comments are closed.