Mit eszünk 10 év múlva?

A technika 100 év múlva c. cikk után sokan kérdezték, hogy az élet egyéb területei hogyan alakulnak majd? Nagyon érdekes terület a mezőgazdaság. Ha megnézzük a mai mezőgazdaságot, akkor két dolgot állíthatunk. Egyfelől jól érezhető a profit uralkodása az egész élelmiszeripari vonalon. Másfelől a mezőgazdaságban érezhető egy görcsös erőlködés, kínlódás, hogy az egyre nehezebb körülmények között is adjunk enni 7,5 milliárd embernek.

Hogy mi lesz 100 év múlva? Annyira más, mint ma, hogy az ma fel nem fogható. És messze is van. De ami 5 vagy 10 év múlva lesz, az már igen.

Ha egy 0-100 skálán mérnénk, akkor azt mondhatjuk a gabona és gabonafogyasztás elterjedtsége ma 66%. Ez 5 év múlva 33%, 10 év múlva egy 0 körüli kis szám.

Szintén ezen a skálán mérve a hús és húsfogyasztás elterjedtsége ma 33%. 5 év múlva egy 0 körüli kis szám lesz.

Mint látható, radikálisan átalakul a mezőgazdaság, táplálkozásunk. Nyilván minden mindennel összefügg. Ide tartozik a radikális klímaváltozás, mely ez évtől ölt látható fizikai formát és évről évre egyre markánsabb lesz. Vele együtt bukik a madáchi megfogalmazásban a falanszter korszak és új értékrend alakul. Indul az űrkorszak, melyet követ az eszkimó világ (lásd Az ember tragédiája).

Valójában egy új világban találjuk magunkat 2020-ra. Ezekről az utóbbi időben sok információ került fel az oldalra, és tovább bővül majd, hiszen éppen szeptember második és harmadik dekádjában nagy esélye van új krízisek elindulásának.

Mit termel a mezőgazdaság 10 év múlva? Főleg gyökereket, mint cékla, répa, paszternák, és rokonaik, valamint sok Dél-Amerikában élő, amúgy igénytelen gyökérfajtát. Divatosak lesznek a borsófélék, mint csicseriborsó, mely igen komplex összetételű, lévén a húst is helyettesíti. A mai gyümölcsök is lényegesen megkopnak, a bogyósok, cserjék törnek előre. A hús elég ritka lesz, hasonlóan a gabona, a kukorica. A gabonát amúgy sem bírja már enni az emberiség, túlettük magunkat belőle. Ehelyett ajánlotta Steiner a fénygyökeret.Comments are closed.