A kör

A kör (The Circle)

magyarul beszélő, amerikai dráma, 110 perc, 2017

rendező: James Ponsoldt
forgatókönyv írók: James Ponsoldt, Dave Eggers
szereplők: Emma Watson, Tom Hanks, Karen Gillan, John Boyega, Ellar Coltrane, Ellen Wong

Egy érdekes film, mely már most sem a képzelet szülötte. A főhősnő megkapja élete nagy munkalehetőségét egy multinál, a Szilícium-völgyben. És ilyen cégek már vannak bőven. Minden dolgozó mosolyog, együtt töltik a munkaidőt, sőt a szabadidőt is.Hamar kiderül, ez utóbbi elvárás. Lassan kiderül, nincs magánéletük. Sőt, hamarosan elvárás lesz az is, a nap 24 óráját meg kell osztaniuk egymással, Ez a kör. Mindenki mindent tud a másikról, nincsenek titkok.

A cég vezetője, akinek magánélete azért nem publikus, aki a virtuális felhők mögött áll, ma divatos kampánytechnikákkal vezeti be a világba az abszolút nyitottság elvét. Ahogy tervezik, ez eleinte lehetőség lenne, később pedig kötelezettség minden állampolgár számára.

És ahogy lenni szokott, a multi zsebre vágja a politikát. Ki irányítja a világot? A politikus csak kiszolgálja a profitot? Komoly és valós kérdések ezek napjainkból a filmvásznon.

A film a happy end-re törekszik, mely szerintem illúzió. Az immorális vezetőket nem fogja megállítani az, ha átláthatóak. Lásd mai világ. A történet gondolata jó, bár kissé lerágott csont. És hiányolom az író eredetiségét. Valamit, amivel a jövőbe látott volna.

A film elgondolkodtató és szerintem mindenkinek magának kell ezt befejeznie, mert az sokkal életszerűbb.Comments are closed.