Jules Verne és kortársai

Jules Verne (1828 – 1905) a tudományos-fantasztikus irodalom meghatározó alakja. A könyviben bemutatott több mint 100 találmány többsége mára már megvalósult.

Verne lenne a modernkori Nostradamus?

.

A korszak

Madách Imre (1823 – 1864) költő, író, ügyvéd, politikus olyat alkotott, amit még addig senki. Az ember tragédiája az első olyan irodalmi mű a korunkból, mely az inkarnációra épül. Ádám ahogy jár színről színre, felfedezi, hogy ugyanazok a szereplők játsszák a különböző szerepeket. Nagyon látványos, mikor a falanszter korban Michelangelo olyan széket készít, melyek mentesek bármilyen művészi elemtől, ugyanis itt csak a célszerűség számít.

Túl ezen, megjósolta az emberiség jövőjét is. Lehet, hogy látta?

John Ernst Worrell Keely (1837 – 1898) éterikus erővel hajtott gépet alkotott. A dolog szépséghibája volt, hogy csak ő tudta elindítani. Igen, a morális erőkkel működő technika már csak ilyen, csak az tudja működésben hozni, aki maga is morális erőkkel bír. Ma nem sokan lennének erre képesek, ahogy abban a korban sem. Ez még nem a mi technikánk.

Rudolf Steiner (1861 – 1925) osztrák-német filozófus, író, tanár, az antropozófia mint spirituális mozgalom megalkotója, a szellemtudomány alapjait rakta le. Tőle származik a biodinamikus mezőgazdaság, a Waldorf pedagógia, antopozófus orvoslás, és több különböző művészeti terápia.

Nikola Tesla (1856 – 1943) fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Több mint 146 szabadalommal és több olyan találmánnyal rendelkezett, melyek ma tiltó listán vannak, nem szeretnénk róluk beszélni, nemhogy megvalósítani. A profit nem kívánja, hogy bárkinek is ingyen legyen az energia.

És még sokan mások.

Ez egy ilyen kor volt. Sok ember látta a jövőt, sok tudós és feltaláló kapta meg intuíció révén azt a sok információt, amivel ma csodálatos világunk lehetne, pénz nélkül és boldogan. EZ ILYEN KOR VOLT:

.

Ki volt Verne?

Ahogy sokan sok mindet láttak, intuíció révén „leszedtek”, Verne akár Nostradamus látta a jövőt a technikai fejlődés révén. És ezt kezdte leírni.

Még kezdő író korában írt egy könyvet, melyben be szerette volna mutatni, milyen lesz Párizs 100 év múlva. Ebben bemutatta, hogy a technikát a profit irányítja majd, így az öncélú lesz, tönkre teszi a Földet és elpusztítja saját magát. Kiadója megtagadta ezen könyv kiadását, sőt jelezte, ha ilyen könyveket ír, egy sem fog a továbbiakban megjelenni.

Ekkor Verne áttért a misztikumba. Találmányait olyan regényekben mutatta be, melyek a Föld különböző részeire vezetik az olvasót.

.

Madách, Verne, Steiner

Madách kapott egy ihletet, meglátta mi vár az emberiségre, megértette a civilizáció fejlődésének ritmusát, szabályosságait és teljesen önzetlenül megírta. Ő nem akart ettől sikeres lenni. Egyszerűen amit „leszedett”, azt megírta.

Verne sikeres író kezdett lenni és megértette, az igazat nem írhatja le, mert nem fog megjelenni egy könyve sem a továbbiakban. Sikeres író akart lenni, karriert tervezett, pénz akart, ezért félretette önérzetét és meseszerű regényeket írt, amelyekbe beleszőtte látomásait. Így adatik meg, hogy sorra megvalósultak jóslatai. Akár Nostradamus.

A kor filozófusa Steiner, aki úgy nézett bele az Akasha krónikába, ahogy mi egy DVD filmbe. Előre-hátra tekert benne és látta, melyik király mikor uralkodott, milyen karmákat generált és az hogyan egyenlítődött ki pár száz évvel később. Steiner látta a jövőt, de nem akarta elfogadni. Igyekezett is tenni ellene, hogy ne történjen úgy, ahogy látta. De ő sem tudta megállítani a történelmet. Ezért ő élete vége felé kezdett illúzióvilágot építeni. Verne mesékbe menekült. Steiner abba, hogy majd ezer év múlva sok millió ember lesz antropozófus, pedig annyi idő már nincs is hátra. Valójában mindketten tudták, nem így lesz. Mindketten látták az igazi jövőt, amit Madách le is mert írni.

 

 Comments are closed.