Helyzetkép 2018 végén

Léteznek a földön afrikai törzsek, akik kis közösségekben élnek, saját értékrenddel, kultúrával és működési struktúrával. Azt gondoljuk, végtelenül messze állnak tőlünk. Valójában sokkal közelebb vagyunk hozzájuk, mint gondolnánk. Egy szinten.

A törzsi létforma jellemzője, hogy érzelmi szinten működik, a szimpátia-antipátia elvén. Az érzelmi szint felett lenne a gondolkodás, majd a tudatosság, majd a szívgondolkodás.

A törzsi létforma néhány megnyilvánulása, jellemzője:

  • aki nincs velünk, az ellenünk van,
  • a törzsfőnök mindenek felett áll, sem személye, sem döntése nem kérdőjelezhető meg, még akkor sem, ha a törzs belehal,
  • a törzsi létforma velejárója a háború, a törzsek gyakran háborúznak egymással, legtöbbször mondvacsinált okok miatt,
  • szemet szemért, fogat fogért elv,
  • viselkedés alapja az ösztön és a virtus,
  • a törzsek élhetnek békében is egymás között, de ez sosem a racionalitás, vagy a tudatosság, esetleg a szívgondolkodás miatt van, hanem érzelmi okok állnak a háttérben, mint például a szomszéd törzs sámánja erősebb, a szomszéd törzs szimpatikus, vezetője a mi vezetőnk rokona, vagy egyszerűen nem érdekel minket

Ha találnánk egy szomszéd galaxisban, egy technikailag hasonlóan fejlett társadalmat ahol fel sem merülne a hajléktalanság (lásd Dánia), továbbá mivel ez a világ jóléti világnak nevezi magát, ezért mindenkinek alapból járna a megélhetés, a pénz nem létezne vagy nem a profit formájában, akkor ez a világ a racionalitás és/vagy tudatosság és/vagy szívgondolkodás szintjén működne. És ami a leglényegesebb, mivel ez a társadalom nem törzsi elven működne, és ezért, a háború gondolata fel sem merülne senki fejében.

Egy civilizáció tudati szintjét, tudati fejletlenségét vagy fejlettségét a háborúk jelenléte vagy hiánya (senkinek sem jut eszébe) mutatja, szimbolizálja a legjobban.

Persze mi azt mondjuk, ez utópia. Természetes, hogy számunkra utópia/illúzió/rémálom, mert olyan messze állunk ettől, hogy elképzelni sem tudjuk, nem hogy megvalósítani. Még a gondolkodásunkba sem fér bele, még a csoda szintjén sem, nem hogy megvalósítanánk.

Hol tartunk ma?

Lehet, hogy autókat tervezünk, lehet, hogy repülünk, lehet hogy van netünk, de világunk a törzsi szinten létezik, és működik, bárki bármit is mond. Bújhat világunk bármilyen mosolygós álarc mögé, de ugyanazok a belső tényezők mozgatják a mai embert, mint az ősembert, vagy a sumer hőskor városállamaiban élőket. Beszélhetünk mi tudatosságról, szeretetről és hasonlókról, mert a globális világunk törzsi szinten létezik és működik. Háborúzunk, uralkodunk egymáson, elvesszük a másik életterét, anyagi erőforrásait. Persze vannak individuumok, akik tudatosak, vannak országok akik már eltávolodtak valamennyire a törzsi léttől, de a globális világ kőkemény törzsi létforma. Majd akkor nem lesz ez igaz, ha nem lesznek háborúk, ha nem vesszük el egymás pénzét és a gazdagok nem tudnak aludni azért, mert még vannak akik éheznek. Hogy ezen nevetünk? Azért van, mert meg sem értjük.

Belső változások

A társadalmunk hajnalán a törzsben nem voltak párkapcsolatok. A törzs együtt élt, a gyerekek születtek és nem számított a gyereknek ki volt az apja, együtt nevelték fel őket. Az elmúlt időkben keményen elnyomtuk a nőket, szinte nem is számított a létük, mintha nem is emberi lények lettek volna. Aztán átfordult a hinta, a nők emancipálódtak és ma ők a világunk mozgatói. Hogy ezt bölcsen teszik-e vagy sem, hamarosan kiderül. Viszont ezzel együtt eltűntek a párkapcsolatok. Divatos lett az egyneműek kapcsolata akár férfi, akár női oldalon, sőt újabban a virtuális világ is belépett ebbe a körbe. Az első filmeken még mosolyogtunk, mikor a főhős beleszeret az operációs rendszerbe, de ma már járványos méreteket ölt az, hogy fiatalok összeházasodnak egy virtuális lénnyel, vagy együtt élnek egy szexrobottal (Kína egyik legjobban fejlődő iparága), amelyet mesterséges intelligencia irányít, így intelligens beszélgetőpartner is. Egyre nő azok tábora, akik már nem is vágynak másik ember társaságára.
Mi ennek az oka? A gép akkor lesz társ/partner, mikor akarjuk, és olyan partner, amilyennek akarjuk. Nem kell hozzá alkalmazkodni, a gép mindenben ki tud minket szolgálni, akkor és ott, ahol és ahogy a kedvünk tartja. A modern ember egyre kevésbé tud és akar is másokhoz, másik emberhez alkalmazkodni. A párkapcsolat leginkább egy laza szövetséggé alakul, ahol még van.

Mesterséges intelligencia

A fent leírtak nem újszerűek, sokan írják és mondják, a Szilícium-völgyben sok nagy cég vezetője van hasonló elven. Éppen ezért sokan úgy gondolják, a mesterséges intelligencia majd képes lesz túlfejlődni minket, lévén öntanuló. Az ilyen irányú projektek másik célja, a több profit elérése és az emberi munka lecserélése gépire.

Ismerősöm nemrég megnézett egy filmet, mely Írországban készült. Lenyűgözte őt a természet látványa. Másnap számítógépén ír tájképeket nézegetett egész délután. Onnantól kezdve gépén állandóak az ír szállás és munkaajánlatok. Na, erre jó a mesterséges intelligencia. Már ha ez jónak nevezhető ebben az esetben, mert őt nem érdeklik ezek az ajánlatok, esze ágában sincs kimenni.

Korábbi munkahelyeimen mindig azzal viccelődtem informatikai rendszerek esetén, hogy addig fejlődik minden szoftver, míg el nem éri a programozó szintjét. Az élet igazolta ezt a felfedezésemet. Ha megnézzük az öntanuló mesterséges intelligenciát, eddig még nem sikerült, hogy okosabb legyen, mint az emberi környezet, ahol tanult. Lehet, hogy jó lesz házastársnak, vagy kukkolni az emberek levelesládáját és belőle pszichológiai vonásokat felfedezni, de minden komoly esetben a mesterséges intelligencia a törzsi viszonyokat tapasztalja, látja, abból építkezik és hát olyan is lesz, mint az emberi civilizáció.

2017 augusztus 4-én, kellő próbaüzem után, egy mesterséges intelligenciára bízták egy erőmű beszerzéseiben a döntések meghozatalát és a beszerzések megvalósítását. Még e hónap 29-én a mesterséges intelligencia elhatározta, elpusztítja az emberiséget, ezért leállította az erőmű üzemanyag ellátását. Ekkor lekapcsolták. Nemrég egy éveken át fejlesztett HR intelligencia (vitatott, hogy élesben használták-e vagy sem egy közismert multi cégnél) rasszista lett, egy másik pszichopata lett, amelyik az internetről tanult.

Látható, az a törzsi környezet, amiben tanul, meghatározza a mesterséges intelligencia működését, „gondolkodását, viselkedését”. Azaz, nem tudjuk a hajunknál fogva kihúzni magunkat a gödörből.

A technika fontos dolog, és ennek fontos része lenne a mesterséges intelligencia. A cikk elején említett illuzórikus másik világ, amelyik a tudatosság szintjén létezik, és amit ma nem tudunk elképzelni sem, az ott megvalósított mesterséges intelligencia a tudatos világból olyan dolgokat tanulhatna, melyek révén tényleg hasznosan tudna működni.

A mesterséges intelligencia világunk tükörképe. Nem tud annál több lenni. Viszont a gyermek egy szellemi lény, ezért több tud lenni a szüleinél, vagy a környezeténél, bár ez sem automatikus, hanem kemény munka eredménye és kis százalékban valósul meg. De gép esetén kizárt, mert az NEM SZELLEMI LÉNY, HANEM TÜKÖRKÉP. A gép maximum azt hozza, ami a megalkotója gondolatvilága, vagy külső világa.

Valójában itt tartunk 2018 év végén. Ez év január elejétől zajlik a Bibliában (János Evangéliumában) megírt apokalipszis, mely még jobban felszínre hozta törzsi szintű értékrendünket.

2018 a kínai gondolkodás szerint a kutya éve. A kutya a szokások rabja. Általában a rossz szokásoké. Szerintem ez maximálisan teljesült ez évben, ha törzsi viselkedésünket nézzük.

2019 a vaddisznó éve. Az a kínai kultúrában egy szent állat, a moralitás hordozója. Hogy ez mit jelent, hamarosan meglátjuk.Comments are closed.