MERRE tovább Magyarország?

.

A világ a globalizáció felé tart, úgy a cégek, mint az államok tekintetében. Lehet, hogy 50-100 év múlva, vagy figyelembe véve az idő gyorsulását, akár 20-30 év múlva kontinensnyi méretű világállam jön létre. Kérdés, hogy ez lehetséges-e? Erővel akár létre lehet hozni, de fenntartható-e?

A következő rész a nemzetet mint karaktert tekinti át, és a különböző szövetségeket, mint karakterek együttesét. A rész megértéséhez mindenképp ajánlott az enneagram alapjainak áttekintése mely megtehető a következő oldalon: Enneagram

A magyar nemzet karaktere
Minden nemzet karaktere akkor alakul ki, mikor maga a nemzet kezd kialakulni. Ekkor a környezetében ható erők, a nemzet által megélt események vezetnek egy nemzet karakterének kialakulásához.

A magyar nemzet ez enneagram kilenc karaktere közül a négyes, a különc, az individualista, a felfedezni való. A négyes karakter tudja, hogy más mint a többiek, visszahúzódó, befelé forduló, gazdag belső világgal rendelkezik. Érzékeny, intuitív, finom, tapintatos. Idealizált társat keres magának. Fő vágya, hogy megtalálja önmagát, megtalálja identitását. Mivel sok belső érzelmi konfliktust élt át, ezért jó terapeuta, mindenkit meg tud érteni, hiszen ő maga is átélt már hasonlókat, ezért társaságban szeretik. Sokat álmodozik, és néha összekeveredik belső világa a külsővel, ezért néha rosszul ítéli meg a külvilágot. A négyes különleges, elvárja, hogy felfedezzék, aztán újra felfedezzék, majd újra, stb. Külső megjelenésük egy különleges eleganciával történik, egy misztikus köd övezi őket, ezért vannak olyan karakterek, amelyek egyenesen félnek a négyestől, főleg ha megtudják, hogy a négyes erősen spirituális, égi kötődéssel rendelkezik.

Szülői háttér
A négyesek nem kötődtek sem az irányító, sem a gondoskodó szerepet betöltő szülőhöz (nemzethez, közösséghez), gyermekkorukban magányosak voltak, boldogtalanok. Mivel nem volt meghatározó példaképük, ezért befele fordultak, érzelmeikre figyeltek és belső virtuális világukra.

Integráció

Mikor a négyes egészséges állapotában található, akkor felveszi az egyes, a reformer pozitív tulajdonságait, azaz megmarad négyesnek, de annál mégis több lesz az egyes pozitív vonásaival.
Ilyenkor a négyes a külső világ felé fordul, ott életcélt talál magának, így kiszabadul saját képzeletvilágából is. Az ilyen négyes kötődik a valós világhoz, logikus gondolkodású, helyesen cselekszik, utat mutat mások számára. Az ilyen négyes toleráns és elfogadó, úgy mutat utat, hogy közben elfogadja a másságot. Úgy jellemezhetnénk, hogy a bölcs realista, aki érzi és érti a világot, a négyes spiritualitása révén egységben van a mindenséggel, jól eligazodik az élet és a világ útvesztőiben, mindig látja a kiutat.

Dezintegráció
Mikor a négyes egészségtelen állapotában található, akkor felveszi a kettes, a segítő negatív tulajdonságait, azaz megmarad négyesnek, de annál mégis több lesz a kettes negatív vonásaival. Az ilyen négyes azért szeret, hogy szeressék, manipulatív és önző, bűntudatot ébreszt. Külső megfigyelő azt mondja, hogy kiszámíthatatlan, nem várt pillanatokban forradalomszerűen tör ki, vagy változtat 180 fokos fordulatot viselkedésében. Agresszív tud lenni, és azért csapódik irányzatokhoz, hogy valaki szeresse, sokszor mindegy, hogy ki. Öntudatlanul is képesek tönkretenni másokat, miközben azt állítják, hogy mindezt szeretetből teszik.

A magyar nemzet felébredése
Azt jelenti, reformeri szerepünket töltenénk be a világban. Ehhez pedig fel kell vállalni azt a sok találmányt amire képesek vagyunk. Lehet, hogy adóbevétel kiesést okozna, ha mindenki fele költséggel fűtene és magának termelné a villanyáramot, ha a gépkocsik egyharmad gázolaj és kétharmad vízzel működnének (már rég létezik), ha alkalmaznánk a nyári-téli hőtárolót, stb., viszont fejlett iparunk lenne, mindenkinek lenne munkahelye, stb. Ez a mi utunk.

Továbbá jó még a túrizmus, jó a mezőgazdaság, hiszen páratlan helyen élünk, csak ésszerűen kellene használni, így nem fordulhatna elő, hogy egy 2011-es Norbi táborban egy zalakarosi termálhotelben lehülyézik a pincérek a tábor lakóit, amiért ilyesmiben hisznek. Egy hotel tulajdonosa legyen a hármas karakter, a versenyző, a vezérigazgató legyen a nyolcas, a keresztapa, és aki az emberekkel foglalkozik, az legyen a kettes, a segítő. Az USA-ban például sok cég így választ alkalmazottakat.

Hol tartunk ma? Hát nem itt. Inkább a másik végletben, maximálisan meg akarunk felelni másoknak, hogy végre valaki szeressen minket, végre valaki figyeljen fel ránk, fedezzen fel.  

Hogy egy ilyen idilli helyzetbe, mikor reformerek lehetünk, eljutunk-e valaha? Az a mi döntésünkön múlik. Nyilván egy széteső világban, egy válságban sok a lehetőség. Ha megértjük, hogy nem válság van, hanem lehetőség, azaz egy kényszer az élet részéről a másként gondolkodásra, és ezt fel is tudjuk vállalni, akkor lehetünk mi a világ reformerei, ami karmikus kötelességünk. Mikor valaki a karmája szerint él, akkor minden megy, mindent a kezébe ad a létezés. Mikor nem a karmája szerint él, akkor mindenki és minden szembe jön…

Merre tovább EU?
Az EU szerkezetét tekintve még érdekesebb a kép. Az EU meghatározó tagállama Németország. Ő hatos karakter. Végtelenül becsületes, lojális, hűséges barátaihoz, elv-társaihoz, végtelenül munkabíró, viszont feltétlenül szüksége van egy tekintélyszemélyre (vallás, párt, ideológia, szövetség), akire felnézhet, akiben bízhat. Ezért Németország megteremtette az EU-t, aki nála nagyobb, több, akiben bízhat. A hatos karakter legnagyobb félelme, hogy elveszíti, meghal a tekintélyszemély, akihez kötődik. Ezért Németország utolsó erejével is támogatni fogja ez EU-t. Ha mégis megbukna a szövetség, akkor létrehoz egy másikat, ami a helyébe lép mint tekintélyszemély. Ő nem tud létezni valami nagyobb nélkül, amire fel tud nézni. Németország állandó partnere Franciaország. Bár múltjukban sok a különbözőség, azonban Franciaország a hetes karakter. A hetes karakter derülátó, vidáman figyeli az életet, inkább a jövőben él, mint a jelenben, mindenbe bátran belekezd. Mindig pozitív a jövőképe, azonban kell valaki például egy hatos, aki befejezi az ő tervét. Tökéletes páros.

Milyen karakter van még az EU-ban? Például Görögország a kilences, a béketeremtő, aki igyekszik mindent megtenni azért, hogy a saját lelki békéje megmaradjon. Anglia ötösként mélyre merül saját érdeklődési körében és teljesen másképp látja a világot, mint a többiek. Magyarország a négyes jól el van a saját identitásának keresésével, saját belső világának megélésével. Olaszország a maga kettes, segítő karakterével inkább mások szolgálatába áll (ezért jó vendéglátó, házigazda).

Jól látható, hogy milyen vegyes a karakterek jelenléte. Mindez csak azért érdekes, mert ugyanazt a helyzetet minden karakter másként reagálja le, mégpedig a saját karakterének törvényei szerint. Soha senki nem fog karaktert változtatni, még ha erre törvényt is hozunk. Egyszerűen lehetetlen. Mindenki csak a saját karaktere integráció-dezintegráció pályáján mozoghat. Jó példa erre hazánk. Az EU csatlakozás óta igyekeznek minket a nyugati világ képviselői átnevelni. Ma a világban divat sikeresnek lenni, azaz hármas karakternek. Jönnek is hozzánk nem kis pénzért tréningeket tartani, csapatszellemet építeni akár céges, akár miniszteri szinteken, azonban a mi négyes karakterünket nincs az az erő a Földön, amelyik át tudná mozgatni hármassá. Mi maximum az egyes pozitív vonásait, vagy a kettes negatív vonásait tudjuk átvenni. Ennyi és nem több. Hiába vesszük át mi a német törvényeket, sőt még szigorítunk is rajta a megfelelési kényszertől hajtva, azok sosem fognak úgy érvényesülni nálunk, mint náluk, mert kizárt. Egyszerűen lehetetlen, mert mi nem hatosok vagyunk, hanem négyesek. Ugyanazt másképp értjük, látjuk, reagáljuk le. 

Elsőre úgy tűnik, mintha hátrány lenne ennyi különböző karakter jelenléte. Pedig nem az. A karaktereket egy körön szokták ábrázolni, ugyanis a karakterek nem egymás ellen hatnak, hanem egymást támogatják. Nincs jó és nincs rossz karakter.  Az EU úgy tud sikeres lenni, ha figyelembe tudja venni a másságot, a különbözőséget. Az uniformizálás a halál. Ki lehet mondani például, hogy alapelv legyen a Tízparancsolat, ezt minden nemzet maga alkalmazza a saját törvényeivel a saját országára, hasonló esetben hasonló büntetéséket kell kiszabni. De nem lehet ugyanazt a törvényt alkalmazni betűről-betűre minden nemzetre, mert mindenhol más és más a jelentése. Meg kell tanulni bízni egymásban, megérteni a másikat és elfogadni azt. Ha mindez meg tudna valósulni, egy végtelenül kiegyensúlyozott szövetség lehetne az EU, nem lenne párja a világon, hiszen szinte az összes karakter képviselve lenne és nem csak egy a sokból. A fehér fény is több frekvencia együttes jelenlétének a következménye. Fontos lenne még a szerepek meghatározása a szövetségen belül, ahogy a szállodás példánál mondtam, a tulajdonos legyen a hármas, a vezérigazgató legyen nyolcas, és az a személyzet, aki a vendégekkel találkozik, pedig legyen kettes. Végtelen siker!!! Az élet úgy alkotta meg a családot, hogy ott is ki vannak osztva a szerepek. A férfi ellátja a családot, védi azt és ha kell rendet tart, a nő feladata a gondoskodás, a család melege, a segítség, stb. A mai uniformizálás következtében a nők elférfiasodnak, a férfiak pedig elnőisednek, ennek viszont végtelenül nagy az ára, maga a család, a családtagok pszichés és fizikai egészsége, a gyerekek, maga a jövő. Csak ennyi a gond azzal, ha felborul a természet rendje.

Amerikai Egyesült Államok
Az USA szinte egyszerre alakult ki, nincsenek több ezer éves nemzetek önálló kultúrával, önálló karakterrel, így az ország egységes karakterrel rendelkezik, mégpedig a hármas karakterrel. Ez a sikerorientált karakter érvényesülni is tud a világban, hiszen ez napjaink sztár karaktere. Erre épül a világ, a pénzpiac. Szinte csak ez számít.

Oroszország
Fontos megemlíteni Oroszországot, amelyik a nyolcas karakter, azaz a főnök, keresztapa. Vele mindig számolni kell, bármi is történjen. Aki tiszteli őt, elismeri nagyságát, azt mindig megvédi, segíti, viszont vele a kapcsolatnak mindig csak ez az egy módja létezik.

Kína
A régi Kína az ötös karakter volt, a szakértő. Azáltal, hogy a profitnövelés miatt a nyugati tőke kivitte a világ ipari termelését Kínába, túl azon, hogy tönkre tette saját hazáját (termelés nélkül nincs gazdaság), teljesen megváltoztatta Kína karakterét. Néhány év alatt megszűnt a régi Kína és lett egy új. Az új Kína hármas karakter lett. Ez tudathasadásos állapot. A kínai emberek csak mint zombik élnek hazájukban, rabszolgaként dolgoznak. Ez egy hatalmas belső konfliktus. Vagy a régi Kína lakossága egyszerűen belehal jelenlegi életébe és új emberek építenek egy teljesen új nemzetet, vagy Kína nem bírja majd tartani a hármas karakterét, és amilyen gyorsan felfejlődött, annál gyorsabban eltűnik. Hamarosan meglátjuk.Comments are closed.